Lody z polewą, czekolada, tarty, torty, ciasta i ciasteczka, cukierki i batoniki lubią prawie wszyscy. Są nawet osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez słodkości. Tuż po zjedzeniu czegoś słodkiego pojawia się przypływ energii, podnośni się nastrój i ogólnie polepsza się samopoczucie. Dlaczego tak jest? Słodkie produkty pobudzają wzrost poziomu w mózgu dopaminy, hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Ale po jakimś czasie hormon wraca do normalnego poziomu i potrzebujemy kolejnej porcji słodyczy, by znów poczuć się lepiej. W taki właśnie sposób organizm uzależnia się od cukru.
Co jeszcze wiemy o działaniu cukru na nasz organizm?
– cukier a otyłość
Często nadużywamy cukru, ponieważ dodaje się go by wzmocnić smak surówek, zup bądź dań głównych. Poza tym w składzie soków, lemoniad oraz gazowanych napoi jest fruktoza, rodzaj cukru prostego. Spożywanie fruktozy zwiększa apetyt i uczucie głodu bardziej niż glukoza. Nadmierne spożycie fruktozy może powodować odporność na leptynę – hormon, który reguluje uczucie głodu. Cukier, jako dodatek, nie ogranicza głodu, a sprzyja szybkiemu spożyciu dużej liczby kalorii, co może prowadzić do zwiększenia masy ciała.
– cukier a próchnica zębów
Próchnica to proces zmiękczania szkliwa wywoływany przez kwasy. Kwasy te powstają, kiedy bakterie znajdujące się na płytce nazębnej rozkładają cukry obecne w jamie ustnej. Płytka nazębna zaczyna odkładać się na zębach zaledwie 20 minut po rozpoczęciu jedzenia i jeśli nie zostanie skutecznie usunięta, zaczyna rozwijać się próchnica. Im częściej będziemy jedli słodkiego, tym dłużej nasze zęby będą kontaktowały się z cukrem.
– cukier a choroby serca
Wysokie spożycie cukru powoduje zaburzenia w gospodarce lipidowej, po tym następuje stan zapalny naczyń, który może być przyczyną miażdżycy i zwiększania ciśnienia tętnic. I jako efekt finalny mamy otyłość, cukrzycę, zawały serca i udary mózgu.
– cukier a starzenie się
Cukier osłabia strukturę DNA, zaburza wchłanianie białek i powoduje glikację kolagenu. To sprzyja wczesnemu starzeniu się organizmu. Trądzik jest chorobą skóry powstającą na skutek nadużywania cukrów prostych (co wpływa na nadmierne wydzielanie androgenów i w efekcie zmiany skórne).
Jeżeli trudno Ci stosować dietę bezcukrową, to mamy kilka porad, czym zastąpić „zły” cukier:
– soki zastąp wodą – gazowaną lub niegazowaną – z dodatkiem pomarańczy lub cytryny,
– zamień jogurty owocowe na naturalne albo na koktajle owocowe,
– zastąp banany i winogrona jabłkami, pomarańczami lub kiwi. Najmniej cukru mają: grejpfruty, granaty, maliny i truskawki,
– słodkie płatki zastąp musli z rodzynkami i orzechami lub zwykłymi płatkami owsianymi,
– zamiast słodkości spożywaj dużo warzyw i 2 – 3 sztuki owoców dziennie.
Dbaj o swoje zdrowie!
Żródła: https://www.skinmate.pl/zdrowie/cukier-moj-wrog-dlaczego-warto-odzwyczaic-sie-slodyczy#gref
fot. pixabay.com