Wiemy, że owoce są zdrowe, bo zawierają wiele witamin i składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, C i z grupy B, poza tym potas, polifenol (o właściwościach przeciwutleniających), ale również są źródłem cukrów prostych (głównie fruktozy, glukozy, również sorbitolu). Wiemy, że posiadają także właściwości lecznicze wykorzystywane podczas różnych dolegliwości i sprzyjają wzmacnianiu odporności. Na przykład maliny mają znakomite właściwości wzmacniające odporność. Zawierają również kwas salicylowy, pomagający zwalczać gorączkę.

Owoce dzięki dużej zawartości wody (zwłaszcza arbuz, melon czy cytrusy), dobrze nawadniają organizm. W zależności od stanu odżywienia, masy ciała, czy warunków atmosferycznych – dziennie zapotrzebowanie na wodę to około 1,5-2,0 l. Składniki mineralne zawarte w owocach również wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową. Przykładem może być banan, który jest źródłem potasu, niezbędnego dla prawidłowej pracy serca.

Mimo wielu korzyści ze spożywania owoców należy zweryfikować niektóre przekonania:

1. Spożywanie owoców powoduje tycie – mit

Owoce to produkty wysokowęglowodanowe i wysokoglikiemiczne. Ale tyjemy nie od owoców, a od dysproporcji między spożytymi kaloriami i wydatkiem energetycznym, czyli od dodatniego bilansu. W sezonie często pozwalamy sobie na spożycie owoców w ilościach przekraczających zapotrzebowanie energii. Należy wtedy pamiętać, aby znaleźć sposób, jak spalić energię, by nie pojawiły się zbędne kilogramy. Może to być sport, aktywny spacer czy sprzątanie mieszkania.

 2. Owoce a alergia – fakt

Owoce są jednym z trzech najczęściej uczulających pokarmów mieszkańców Unii Europejskiej, obok białka mleka krowiego i białka jaja kurzego (badanie EuroPrevall, 2007). Mogą również powodować wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego. Jest to reakcja natychmiastowa po kontakcie z uczulającym alergenem. Manifestuje się: pieczeniem, zaczerwieniem, mrowieniem, świądem, łagodnym obrzękiem jamy ustnej, gardła, czasem także twarzy. Częściej reakcja alergiczna występuje na konkretny składnik, na przykład vit. C. Aby nie unikać wszystkich owoców, warto zrobić testy na alergię. Po uzyskaniu wyników badań z diety wyklucza się uczulający owoc – i problem jest rozwiązany.

 3. Owoce a zdrowie zębów – fakt

Zawarte w owocach kwasy i cukry mają bezpośredni kontakt z powierzchnią zębów, dlatego mogą powodować erozję szkliwa. Dla zębów najbardziej pasuje pH w zakresie 6,7-7,3 (erozja zachodzi przy spadku pH poniżej 5,5). Erozja szkliwa występuje bez udziału bakterii, jest związana z obecnością w pokarmach i napojach kwasów, które powodują spadek pH, zmiękczają szkliwo, prowadzą do odsłonięcia i zwiększenia wrażliwości zębiny, w konsekwencji ubytków. Żeby uniknąć niepożądanych reakcji zaleca się bezpośrednio po zjedzeniu owoców wypić wodę lub przepłukać jamę ustną.

Reasumując: wiemy, że leki mogą zaszkodzić zdrowiu, jeśli nie dostosujemy ich dawki do zaleceń lekarza. Podobnie jest ze spożyciem owoców. Korzystajmy z ich walorów, ale z wrażliwością na swój organizm i jego specyficzne potrzeby oraz problemy.

Uważajmy, co i jak jemy, a nasz organizm nam podziękuje!

ŻRÓDŁO: https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/owoce-fakty-i-mity,6994,n,192

Foto:  pixabay