Gdyńskie Targi Zdrowia dwukrotnie gościły w siedzibie Fundacji Adapa, gdzie we wtorek odbyły się wykłady a w czwartek warsztaty na temat zdrowego odżywiania: “Jak zostać mistrzem pieczywa?”. W trakcie wykładów uczestnicy dowiedzieli się jakie pieczywo najlepiej kupować, jakiego unikać, a także mogli spróbować każdego z omawianych rodzajów.

Wykłady i warsztaty prowadzili dietetycy Paulina Pestka i Łukasz Horbacz. Przekazali oni mnóstwo ciekawych informacji na temat pieczywa, które mogą przydać się na co dzień.

  • Najlepszy wybór to własny wyrób. Jeśli przygotujesz chleb sam, wtedy wiesz, jaki jest jego skład.
  • Kupując pieczywo wybieraj zaufane miejsca, w których masz pewność, że do pieczywa nie dodaje się sztucznych dodatków, takich jak barwniki czy spulchniacze.
  • Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Możesz je zmielić i zrobić z niego bułkę tartą!
  • Spożywaj różne rodzaje pieczywa – dzięki temu dostarczysz organizmowi więcej różnorodnych witamin i składników mineralnych.
  • Unikaj przechowywania pieczywa w plastikowych torebkach. To sprzyja powstawaniu pleśni. Wybieraj woreczki wykonane z naturalnych materiałów, najlepiej z lnu. 

Najlepiej w takie jak te:

 

Lniane worki, wykonane przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną, otrzymali uczestnicy czwartkowych warsztatów.

A co jeszcze działo się w siedzibie Fundacji Adapa? Koniecznie zobaczcie zdjęcia z wtorku i czwartku!