https://pixabay.com/

Dziś propozycja pysznego dania, które będzie również odpowiednie dla wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej

Gryczane kaszotto z soczewicą i szpinakiem 
– kasza gryczana – 1 szklanka
– soczewica – 1 szklanka
– szpinak w liściach – 400 g
– cebula – 1 mała
– czosnek – 2 ząbki
– pieczarki – 200 g
– oliwa – 2 łyżki
– natka pietruszki

Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Kaszę ugotować na sypko. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak i czosnek. Poddusić, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodać ugotowaną kaszę i soczewicę. Doprawić do smaku.
Kaszotto może stanowić osobne danie, lub być dodatkiem np. do mięsa.

Smacznego!